Recept Kungsnus

  1. Häll över tobakspulvret i ett större kärl. Koka upp 6dl vatten och tillsätt 100gram salt i vattnet. Blanda salt-vattenlösningen i tobakspulvret och rör om hastigt med elvisp tills allt pulver är jämt fuktat. Häll därefter blandningen i plastburken. Blandningen får ej vara sammanpressad i burken. Sätt på locket.
  2. Burken skall nu ställas på galler i mitten-delen av kök-sugnen som är tempererad till 80-85º. Värmen ska komma från den nedre delen av ugnen om möjligt. Stick in ugnstermometer genom det varma locket för att kunna kontrollera att rätt temperatur uppnås. Snus-blandningen skall hålla en temperatur på min80º och max90º.
  3. Efter 24timmar i ugnen är färsksnuset färdigjäst och burken tas ut ur ugnen. Låt svalna till kylskåpstempe-ratur. Blanda 50gram natriumkarbonat i 5dl kallt vat-ten, rör om till allt löst sig. Lösningen blandas i färsk-snuset och röres om väl.
  4. Tillsätt 50gram propylenglykol och 50gram glycerin och rökarom. Smaksätt gärna färsksnuset med någon essens, arom, whiskey, portvin eller vad du nu önskar. Slutvikten ska hamna på minimum 2050gram till max 2200gram. Justera vikten med mer vatten och rör om.

    5a.(Med hushållsmaskin). Har du en hushållsmaskin (köksassistent) så bearbetar du färsksnuset, allt från 15 -60minuter, tills konsistensen känns rätt bra och snu-set går att baka till en prilla utan att smula allt för mycket. Skärande verktyg ska ej användas. (Den per-fekta konsistensen ordnar vi efter lagring)

    5b.(Med elvisp). Strö ner ca 65gram Gummi Ara-bicum och bearbeta därefter färsksnuset med elvisp på en låg hastighet i 30-60minuter tills konsistensen känns rätt bra. Det bör gå att baka till en prilla utan att det smu-lar allt för mycket. Att växelvis handknåda brukar hjälpa en hel del. (Den perfekta konsistensen ordnar vi efter lagring) – Mellanlagra färsksnuset kylskåpskallt i plastburken i minst 10dagar.. – Gärna 20dagar om du begåvats med tålamod och är ute efter bästa möjliga smak och konsistens. Snuset får ej vara hårt sammanpressat.

  1. Kontrollväg åter snuset så det har en vikt på minimum 2050gram och max 2200gram.
  2. Bearbeta åter snuset tills konsistensen är perfekt. Har du hushållsmaskin eller köskassistent så låter du självklart denna sköta jobbet. Bearbetningen tar i normala fall 30- 60minuter. Under bearbetningen pressas vätskan tillfälligt ur snuset och den kan upplevas väldigt fuktig.
  3. Förvara det färdiga snuset i plastburken kylskåpskallt. Snuset får gärna vara lätt sammanpressat.

 

Några tips: Använd inte olagrat färsksnus då det fortfarande har ett något förhöjt pH värde som kan orsaka skador på tandköttet. Ett för torrt eller obearbetat snus kan orsakar irritation på tandkött som i längden kan orsaka besvär.. Fukta upp med vatten till korrekt vikt och bearbeta det ytterligare efter mellanlagringen. Under mellanlagringen mjuknar snuskornen till och det är därför lämplig-ast att bearbeta fram perfekt konsistens och fuktighet efter lagring. Normal färg på snuset är mörkbrunt /nästan svart efter lagring. Innan snuset fått rätt fuktighet, bearbetats och lagrats är färgen ljusbrun. Mät tiden i ugnen från dess att snuset har kommit upp i rätt temperatur. Vet du sedan tidigare exakt läge på din ugn kan du räkna från det att det ställdes in. Någon timme mer eller minde orsakar inga bekymmer.