Recept Snussats Cuthof 1kg

Recept för beredning snus av Cuthof Råtobaksspill 1,0 / 0,5 kg

eller av motsvarande mängd mald egenodlad tobak

1,0 kg torrt råtobaksmjöl ger c:a 2,5 kg färdigt snus. Beredningen kan delas upp och för

halv sats 0,5 kg gäller motsvarande halva värden för vikt och volym enligt recept. Total

värmebehandlingstid 36 timmar. Följande tillbehör rekommenderas för beredningen:

Ugn + Plasthink + Elvisp + Elektronisk termometer + våg / mått

  1. Lös upp 100 g (c:a 0,8 dl) salt i 10 dl varmt vatten och blanda i tobaksmjölet med en elvisp.
  2. Häll över och fördela snusmassan i medföljande plastburkar, jämna till och pressa ihop hårt med en matsked eller

liknande.

  1. Sätt in burkarna (med tätslutande lock) i ugnen c:a 95 grader (min. 90 till max. 98 grader) i 24 timmar, kontrollera

värmen i ugnen med en termometer, se Råd & Rön.

  1. Efter 24 timmar, lös upp 100 g (c:a 0,9 dl) soda i 5 dl varmt vatten. OBS! Att konsistensgivare med stärkelse gör

snuset mer formbart och sammanhållande för den som så önskar, dosering 15 – 20 g (c:a 2,5 msk) löses tillsammans

med sodan noggrannt med omrörning. Häll över den värmebehandlade snussatsen i hink och blanda i

lösningen med en elvisp.

OBS! Att snusmassan är varm, ångar och luktar kraftigt, sörj för god luftväxling, se Råd & Rön.

  1. Häll tillbaka och fördela snusmassan i plastburkarna, jämna till och pressa ihop blandningen hårt med en matsked

eller liknande.

  1. Sätt tillbaka burkarna i ugnen och kontrollera värmen. Efter ytterligare 12 timmar (totalt 36) i ugnen är snuset

värmebehandlat och burkarna tas ur ugnen för att svalna.

  1. När snuset svalnat hälls det över i hinken och elvispas. Om så önskas, droppa i Snuskrydda Bas 50 ml och

eventuell annan snuskrydda. Fördela jämt med en matsked samt elvispa noggrannt. Snuskrydda Bas är fuktighetsbevarande

och ökar hållbarhet och konsistens.

  1. Färdigt snus hälls tillbaka på burk eller fördelas på dosor och pressas ihop hårt. Snuset är nu färdigt för konsumtion

men blir bäst med någon veckas eftermognad i kylskåp.

CUTHOF SNUSKRYDDOR

Snuset smakar utmärkt naturellt men kan med fördel kryddas med någon av Cuthof snuskryddor á 15 ml anpassade

till 2,5 kg färdigt snus: Bergamotte, Enbär, Anis, Eukalyptus, Rökarom

Råd & Rön: Ugnstemperatur

Medföljande plastburkar med tätslutande lock tål upp till 120 grader, observera dock följande:

– Värm först upp ugnen till stabilt 95 grader innan du sätter in plastburkarna och kontrollera tempen med en elektronisk

stektermometer. Termostaten i ugnen kan slå på upp till 20 grader.

– Vissa äldre ugnar kan ge en ojämn och för hög övervärme. För att skydda burklocken för denna risk är ett tips att

täcka locken med aluminiumfolie.

Råd & Rön: Skarp lukt

– Var säker på att du tryckt på locken ordentligt. Sörj för god luftväxling när hushållssoda (natriumkarbonatet)

tillsättes efter 24 timmar, under fläkt, på balkongen eller verandan.

– Låt det färdiga snuset svalna ordentligt innan du öppnar locket och tillsätter önskade snuskryddor.