Koka upp 4 dl vatten och lös upp 50 g salt. Blanda 500 g Ekens
råtobakspulver och vätskan noggrant. Se till att allt tobakspulver är
fuktigt. Lägg blandningen i det medföljande plastkärlet och packa det
hårt med en sked eller motsvarande. Sätt på locket.
Sätt in burken i ugnen på 90 – 95º C med locket på och låt stå i 20
timmar. Använd gärna en digital stektermometer som sticker hål på
plastlocket och för ned i snuset för att kontrollera temperaturen.
När 20 timmar har gått, löser du upp 25 g soda (natriumkarbonat) i 2
dl vatten och sätter till det till tobaksblandningen. Blanda ordentligt och
låt svalna.
Tillsätt 70 g av en blandning av Propylenglykol/Glycerin och blanda
noggrant så att snuset får en jämn konsistens och att fuktigheten är
jämnt fördelad.
Tillsätt eventuell snusarom.
För att få en mer ”kramvänlig” konsistens bör du även tillsätta Specialstärkelse.
Strö nu över denna och blanda noggrant med en sked eller
dylikt. Använd ej elvisp! Dela gärna upp tillsatsen i flera delar och
blanda mellan varje gång, för att undvika att stärkelsen klumpar sig.
Om du vill ha ett lösare snus så kan du eventuellt utesluta eller minska
på mängden stärkelse. Låt stå 1-2 dygn i kylskåp.
Snuset är nu färdigt att konsumeras, men någon veckas lagring i kylskåp
förbättrar både smak och konsistens.Kan lagras i kylskap några månader. Vid längre tids förvaring
rekommenderas att du fryser in snuset. Lämpligt är då att använda
lufttäta plastpåsar.
De tillsatser du behöver förutom ratobakspulver är:
-Vatten
-Salt, vanligt salt gar bra, men gärna havssalt för en lite rundare smak.
-Soda, t ex Nitor malarsoda. Detta hittar du hos de flesta färghandlare
eller byggvaruhus.
-Propylenglykol/Glycerin
-Specialstärkelse
-Eventuell arom eller snuskrydda Tips! Vid bakningen, använd gärna var Rostfria Ugnslada för Snus som
rymmer upp till 2,5 kg färdigt snus. Lämpar sig särskilt väl om du gör
en dubbel satLycka till!